Om det finns en sak som jag inte skulle kunna klara mig utan när det gäller tårtor, så är det Swiss Meringue Buttercream. Genom årens (sockerbakande) gång så har säkert över hälften av de tårtor jag gjort bestått av en eller annan form av den. Så det var med en aning deppighet som jag insåg att jag inte skulle kunna göra den igen när jag började min sockerfria resa. Men så provade jag ändå att göra den, och vet ni vad? Det funkade! Mitt hjärta tog några glädjeskutt och nu är den återigen ett stående inslag i tårtbakeriet.
Om ni gillar frosting som är härligt len och smälter i munnen så är den här absolut värd att prova. Att den är sockerfri gör ju inte saken sämre, heller. Den går att variera i en mängd olika smaker, så det är inte svårt att hitta en alldeles egen smakfavorit. Det man ska tänka på är att ta fram den i god tid innan servering för att få fram den lena, mjuka smaken. Som kyld smakar den nästan enbart smör – fast det kan ju också gillas.
- 200g osaltat smör
- 1 dl Sukrin Gold
- 2 msk Sukrin+
- 160 ml kakao
- 1 msk kokosmjöl, Aman Prana
- ½ tsk bikarbonat
- ½ tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 4 ägg, rumstemp
- 1 tsk vaniljpulver
- 6 äggvitor
- 165 ml Sukrin+
- 525g osaltat smör
- 60g mörk choklad
- Värm ugnen till 175 grader.
- Sikta ned kakao, kokosmjöl, bikarbonat och salt i en liten skål.
- Värm smör och sötning i en kastrull på låg-medel värme. Rör om regelbundet tills sötningen har lösts upp och allt har smält. Ställ åt sidan och låt svalna något.
- Vispa äggen ljust och fluffigt, några minuter. Vispa ned smörblandningen i äggen i en tunn stråle tills allt är väl blandat. Vänd försiktigt ned de torra ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat.
- Smörj fyra formar som är 11 cm i diameter. Fördela smeten jämnt i formarna.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15-20 min. Känn efter med provsticka att den är färdig, stickan ska vara torr och ha några enstaka smulor på sig. Ta ut ur ugnen och låt svalna några minuter. Ta därefter loss bottnarna från formarna och låt dem fortsätta svalna på bakgaller under bakduk.
- Smält chokladen och låt den svalna, men inte stelna. Till detta recept användes Lindts choklad med 90% kakaohalt, om du använder en choklad med mindre kakaohalt kan du behöva mer choklad.
- Värm upp äggvitor och Sukrin+ i en värmetålig skål över vattenbad tills sötningen har lösts upp och termometern visar på 70 grader. Rör om regelbundet med en visp så att inget fastnar på sidorna.
- Ta bort skålen från spisen och vispa med elvisp tills marängen är avsvalnad och fast, ca 10 minuter.
- Ta fram smöret och skär upp i små fyrkanter. Tillsätt smöret några msk i taget, vispa slätt efter varje gång.
- Efter att allt smör är tillsatt, vispa fluffigt och slätt några minuter. Var inte orolig om det ser ut som att det skär sig, fortsätt vispa tills det är slätt. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen under fortsatt vispning.
- Om du har en köksassistent, byt till mixerbladet och kör 1-2 minuter tills all luft är borta.
- Skär av topparna på bottnarna så att de blir raka och lika höga. Lägg upp en botten på fat. Lägg på knappt 1 dl frosting och bred ut. Lägg på botten och upprepa med 2 lager till.
- Lägg på den sista botten med den skurna sidan nedåt. Sprid ett tunt lager frosting runt och ovanpå hela tårtan. Sätt in i kylen ca 20 minuter.
- Ta ut tårtan ur kylen och sprid eller spritsa resterande frosting runt tårtan. Till denna tårta användes en liten sluten stjärntyll.
- Förvaras i kyl. Smakar bäst inom två dagar efter att den tillverkats, täck gärna med plastfolie om den inte ska ätas samma dag. Serveras rumstempererad.
Serveras bäst rumstempererad. Om den serveras kall smakar frostingen nästan enbart smör, medan den som rumsvarm har en len, rund smak.
Det tar ca 1.5-2h i rumstemperatur för en liten tårta att nå rumstemperatur.
Iben says
Mmmmmm <3
As it's a question about coconut flour I'm gonna write this in English – Danish can be so confusing 😉
With coconut flour, do you mean the powdery stuff or the flaky stuff?
If the powdery stuff, I'm SOOO gonna make this soon 🙂
//Iben
Baker vs. Runner says
Hi Iben,
I mean the powdery stuff. I use a brand called Aman Prana, which has 4-8 grams of carbs/100g. It’s important not to use a coconut flour with more carbs (for example around 15), as it does not have the same properties as one with a lower carb content.
Iben says
Thank you very much for quick answer 🙂
My coconut flour is from Funkjonell Mat and contains 9 carbs/100 g, so I hope it’s ok?
Next questions:
2 msk Sukrin+ : I don’t like the Stevia flavor – if I use plain Sukrin, how much do you think I should use?
160 ml kakao : ml = milliliter? How much is than in grams, approx.? I assume it’s proper baking cocoa, and not Nesquick? 😉
How long will the ”buns” last in an air tight / vacuumed IKEA bag, do you think? I want to serve this in the summerhouse next Saturday, so I have to make them no later than Thursday, preferably before 🙂
Sorry for all my questions, but this cake is just SO yummy, so I want to impress people with a perfect cake 🙂
Baker vs. Runner says
Yes, that coconut flour should work, and I think 3-4 msk regular Sukrin would work as well. If you are sensitive about sweetness, 2 msk of regular Sukrin might suffice.
Ml = milliliter, and that is approximately 55 grams of regular baking cocoa (not Nesquick).
The cake bottoms will last for a couple of days in a plastic bag, they are fine a couple of days after that as well, but the ”sugar” is usually more crystallized. They work very well to freeze, so you can make them ahead of time, just let them defrost before decorating the cake.
Iben says
Thank you 🙂
Jenny says
Vilken märke på kakao använder du?
Baker vs. Runner says
Jag brukar inte använda något särskilt märke, men oftast blir det Garant eller ICA Eko. 🙂